Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού : ιατρική φυσική, βιοϊατρική τεχνολογία - Καρατόπης, Αναστάσιος (Αράκυνθος, 2007)
Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια προσπάθεια να καλυφθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με την απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού. Το πρώτο μέρος του βιβλίου (κεφάλαια 1-4) αναφέρεται στις βασικές αρχές της απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού, τόσο από την σκοπιά των φαινομένων, όσο και από την σκοπιά του σχηματισμού της εικόνας, και βοηθά στην κατανόηση της μεθόδου. Το δεύτερο μέρος (κεφάλαια 5 και 6) αναφέρεται στις μεθόδους που εφαρμόζονται σήμερα στην κλινική πράξη (φασματοσκοπία, λειτουργική απεικόνιση, διάχυση, παράλληλη απεικόνιση) με εκτενείς αναφορές σε όλες τις σύγχρονες μεθόδους για τη σφαιρική ενημέρωση του αναγνώστη στις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις. Το τρίτο μέρος (κεφάλαια 7-12) καλύπτει τεχνικά θέματα όπως είναι η οργανολογία των συστημάτων MRI, η εγκατάσταση, ο ποιοτικός έλεγχος, οι ψευδενδείξεις και οι βιολογικές επιδράσεις, και αποτελούν πολύ σημαντικά κομμάτια της γνώσης για την καλύτερη εκμετάλλευση της μεθόδου. Τέλος το τέταρτο μέρος καλύπτει γενικά θέματα (εκτέλεση εξέτασης MRI, νέες εξελίξεις, σκιαγραφικά μέσα) τα οποία αφορούν όλες τις ειδικότητες οι οποίες σχετίζονται με την απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού. Το βιβλίο αυτό λόγω του μεγάλου εύρους της θεματολογίας προσφέρεται για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ενημέρωση επιστημόνων διαφόρων κλάδων που σχετίζονται με το αντικείμενο. Απευθύνεται σε ιατρούς, ακτινολόγους αλλά και άλλων ειδικοτήτων που ενδιαφέρονται για την ερμηνεία εικόνων μαγνητικής τομογραφίας. Επίσης απευθύνεται στους τεχνολόγους ακτινολόγους οι οποίοι ενδιαφέρονται να έχουν πλήρη γνώση των φυσικών αρχών, της λειτουργίας και των παραμέτρων της απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού καθώς από την εργασία τους εξαρτάται η ποιότητα της απεικόνισης. Τέλος αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε φυσικούς ιατρικής και μηχανικούς βιοϊατρικής τεχνολογίας (ιατρικών οργάνων) γιατί το περιεχόμενό του συνδέεται με έναν βασικό τομέα της επιστημονικής και επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Το φαινόμενο του πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού δεν εφαρμόσθηκε αρχικά στην ιατρική απεικόνιση, παρά τις σημαντικές εφαρμογές του στη διερεύνηση των δομικών ιδιοτήτων της συμπυκνωμένης ύλης. Από τον Ivanov και τον Lauterbur έχουν περάσει μόλις μερικές δεκαετίες εξελίξεων στην απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού που όμως οδήγησαν στην αλματώδη βελτίωση των διαγνωστικών διαδικασιών και στην καλύτερη κατανόηση των λειτουργιών του ανθρωπίνου σώματος. Οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στους τομείς, που σχετίζονται με τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου (υπεραγωγιμότητα και ισχυρά μαγνητικά πεδία, πηνία εκπομπής και λήψης, πηνία βαθμίδας (βαθμίδωσης), εξελιγμένα λογισμικά) καθώς και η μη επιβάρυνση του εξεταζόμενου με ιοντίζουσες ακτινοβολίες, έχουν οδηγήσει στην εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνικών. Πλέον με την ανατομική απεικόνιση επιτυγχάνεται η λήψη εικόνων με χωρική διακριτική ικανότητα μέχρι και 150 μm (ακόμη και σε πραγματικό χρόνο). Η λειτουργική απεικόνιση προσφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης των περιοχών ενεργοποίησης του εγκεφάλου, μέθοδος που οδηγεί στη σταδιακή αποκωδικοποίηση των μυστικών της λειτουργίας του εγκεφάλου. Επιπλέον η τεχνική της μοριακής διάχυσης (DWI/DTI/DWIBS) βοηθά στην ολοκληρωμένη απεικόνιση πολλών ασθενειών, στη μελέτη της διασύνδεσης των ιστών (νευρικών και μυικών ινών) και στην εφαρμογή εξετάσεων ολόκληρου σώματος οι οποίες προσφέρουν εικόνες παρόμοιες με εκείνες του PET/CT αλλά με καλύτερα απεικονιστικά χαρακτηριστικά (SNR, διακριτική ικανότητα) και μικρότερο χρόνο εξέτασης. Οι εφαρμογές της μαγνητικής τομογραφίας στη μοριακή απεικόνιση προσφέρουν ιδιαίτερη ευελιξία, λόγω του πλήθους των μηχανισμών αντίθεσης, των νέων ασφαλών και γενετικά καθοδηγούμενων σκιαγραφικών καθώς και φασματοσκοπικών τεχνικών. Σημαντικές επίσης είναι και οι προοπτικές της εξέλιξης συνδυασμένων-υβριδικών συστημάτων τομογραφίας ποζιτρονίων-μαγνητικού συντονισμού (PET/MRI).