Χρονολόγιο πολεμικών γεγονότων του ελληνικού έθνους 490 π.Χ.-1953 (Αρχεία Γενικού Επιτελείου Στρατού, 2014)
[...] Μεταξύ των τόσων πολλών γεγονότων που επηρέασαν την ιστορική πορεία του λαού και του έθνους μας, ξεχωρίζουν τα πολεμικά, γιατί με αυτά διασφαλίστηκε η ελευθερία, η κυριαρχία και η ανεξαρτηρία μας από όποιες εξωτερικές επιβουλές και κατέστη έτσι δυνατή η ελεύθερη ανάπτυξη δράσης στους άλλους σημαντικούς τομείς του βίου μας. Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ), με σκοπό να προβάλλει τα γεγονότα αυτά, το 1979 αποφάσισε να εκδόσει ένα "Ευρετήριο πολεμικών γεγονότων του έθνους" στο οποίο θα καταγράφονταν κατά τρόπο συνοπτικό και με χρονολογική σειρά τα πιο σημαντικά πολεμικά γεγονότα, που κατά τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή του έθνους αποτέλεσαν τους φωτεινούς δείκτες μιας παγκόσμιας αποδεκτής πορείας ανυπέρβλητου εθνικού και ανθρώπινου κάλλους. [...] (από τον Πρόλογο, Γρηγόριος Μουργελάς)