Ομηρικές μελέτες : προφορικότητα, διακειμενικότητα, νεοανάλυση - Τσαγγάλης, Χρήστος Κ. (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, 2016)
Στο βιβλίο συγκεντρώνονται μελέτες του Χρ. Τσαγγάλη δημοσιευμένες από το 2008 έως το 2016 στα πλέον έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Σκοπός του συγγραφέα είναι να συμβάλει, συνδιαλεγόμενος δημιουργικά με κορυφαίους ομηριστές, όπως οι Gregory Nagy, Egbert Bakker, Pietro Pucci, Jonathan Burgess, Margalit Finkelberg, Wolfgang Kullmann και Georg Danek, στο γεφύρωμα του "μεγάλου χάσματος" που μέχρι πριν από λίγο χώριζε τους υποστηρικτές ενός προφορικού και ενός εγγράμματου Ομήρου. Ο συγγραφέας αναπτύσσει τη συνθετική προσέγγιση προφορικής θεωρίας και νεοανάλυσης με τρόπο συστηματικό, τόσο σε μεθοδολογικό-θεωρητικό επίπεδο (κεφ. 1-2) όσο και στο επίπεδο ερμηνείας επιμέρους ομηρικών χωρίων (κεφ. 3-7) ή μεμονωμένων στοιχείων του επικού κώδικα (κεφ. 8-12). Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μια συνεκτική παρουσίαση για πρώτη φορά σε ελληνική γλώσσα των πιο πρόσφατων ερευνητικών πορισμάτων της διεθνούς ομηρολογίας στα οποία ο συγγραφέας του παρόντος τόμου πρωταγωνιστεί με ισχυρή και διακριτή φωνή - προφανή παραδείγματα αποτελούν οι συμβολές του στη διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ Ιλιάδας και Θηβαϊκού επικού κύκλου (κεφ. 2, 9) αλλά και των προομηρικών εκδοχών του οδυσσειακού έπους (κεφ. 5, 6, 7, 10), δύο θεμάτων που η κλασική νεοανάλυση είχε έως τώρα μάλλον παραμελήσει.