Δέκα μικροί νέγροι - Christie, Agatha, 1890-1976 (Πολιτισμική ταινιοθήκη ΕΡΤ, 2010)
Δέκα άνθρωποι, προερχόμενοι από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και άγνωστοι μεταξύ τους, καταφτάνουν σε ένα μυστηριώδες νησί, στα παράλια του Ντέβον στην Αγγλία, για να περάσουν τις διακοπές τους. Τους υποδέχεται ένα εξίσου σκοτεινό ζεύγος στην πανάκριβη έπαυλή του. Δέκα άνθρωποι, ο καθένας από τους οποίους φέρνει μαζί του τις δικές του συνήθειες, τις δικές του ενοχές και τη δική του μοίρα. Στο μεταξύ, n φορτισμένη με αγωνία ατμόσφαιρα του σπιτιού επιτείνεται από τους στίχους ενός παιδικού τραγουδιού, σύμφωνα με το οποίο δέκα μικροί νέγροι χάνονται ένας-ένας μέχρι να μη μείνει κανείς, και από δέκα περίεργα αγαλματίδια. Οταν κάποιοι από τους δέκα καλεσμένους δολοφονούνται, ο φόβος αρχίζει να κυριαρχεί. Μήπως όμως τελικά οι δέκα αυτοί άνθρωποι δεν είναι και τόσο άγνωστοι ο ένας για τον άλλο; Και ποιος είναι στ' αλήθεια ο πραγματικός ρόλος των οικοδεσποτών τους; Τι Θέση αποκτά ανάμεσά τους ένας δολοφόνος;Και γιατί ξαφνικά παίρνει τον ρόλο του αόρατου τιμωρού; Ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα των αποτρόπαιων πράξεών του;