Αναδρομή στην ιστορία της Μακεδονίας. - Αγγελίδης, Αλέκος (Μάτι, 1992)
Ο δεύτερος τόμος, συμπληρώνοντας τη μακραίωνη ιστορική πορεία στη ζωή της Πύνδας και του Κίτρους, αναφέρεται σε νεότερες εποχές και σε πρόσφατα κατά το πλείστο γεγονότα. Γι' αυτό κι ένα μεγάλο μέρος της αφήγησης των διαδραματισθέντων κατά την περίοδο αυτή γεγονότων στηρίχτηκε σε προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις επιζόντων ακόμα κατοίκων του χωριού. Πολλά από τα γεγονότα της τελευταίας περιόδου έζησε από κοντά και ο γράφων και σε αρκετά πήρε μέρος και ο ίδιος. Για το λόγο αυτό και ορισμένα κεφάλαια του παρόντος τόμου έχουν τη χροιά του οδοιπορικού και τον τόνο του χρονικού. Παρά τα κάποια μειονεκτήματα που περικλείει η μέθοδος αυτή, της έρευνας και του συμπεράσματος, η προσωπική μαρτυρία δίνει οπωσδήποτε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πραγματικότητα των αφηγήσεων και στην αντικειμενικότητα των γεγονότων. Η εξασφαλισμένη δε αμεροληψία του μάρτυρα αυξάνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και εδραιώνει τη σιγουριά του ερευνητή. Για την εξασφάλιση αυτής της σιγουριάς συγκεντρώσαμε στοιχεία από διαφορετικές και κατά το δυνατόν αντίθετες πηγές και διασταυρώσαμε, όσο γινόταν, περισσότερες πληροφορίες. Σε πολλές περιπτώσεις παραθέσαμε αυτούσιες διαφορετικές πάνω στο ίδιο θέμα μαρτυρίες, δίνοντας έτσι στον αναγνώστη τη δυνατότητα να δει τα γεγονότα από διαφορετικές σκοπιές, να συγκρίνει και να κρίνει ο ίδιος για την αλήθεια και την ακρίβεια των ιστορούμενων. Παράλληλα αποφύγαμε την ευρύτερη και βαθύτερη έρευνα των συμβάντων στις τελευταίες δεκαετίες, λόγω του πολύ πρόσφατου των γεγονότων, και περιοριστήκαμε μόνο στη συγκέντρωση πληροφοριών και στην παράθεση στοιχείων, τα οποία πιστεύουμε πως σωζόμενα θα βοηθήσουν πάρα πολύ στο έργο του μελλοντικού ερευνητή. Με την πεποίθηση ότι με την έρευνά μας αυτή συμβάλλουμε θετικά στην ανασυγκρότηση και στη σωστή απεικόνιση της ιστορικής πραγματικότητας και μιας -κατά τη σύγχρονη εποχή- ζωτικής ελληνικής περιοχής, προχωρούμε με την αντικειμενικότητα που επιβάλλεται, στο ξεδίπλωμα μιας ακόμα πτυχής της πολύ ενδιαφέρουσας αλλά άγνωστης ακόμα, στις λεπτομέρειές της, ιστορίας του μακεδονικού χώρου. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)