Αθήνα : το χταπόδι - Μέρτζος, Νίκος Ι., 1936- (University Studio Press, 2009)
"Αι Αθήναι δεν είναι πόλις, είναι νόσος". Την αποστροφή αυτή, που απέδιδε στον Γεώργιο Α. Παπανδρέου, επαναλάμβανε συχνά ο καθηγητής Αγαπητός Τσοπανάκης, Δωδεκάνησος, ακόμη και όταν εγκαταστάθηκε μόνιμα στην πρωτεύουσα ως τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1981 ο άγγλος Άρνολντ Τόϋνμπη, ένας από τους κορυφαίους ιστορικούς του 20ού αιώνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "τα πλοκάμια των Αθηνών απειλούν να αδράξουν ολόκληρη την Ελλάδα σε έναν ασφυκτικό κλοιό".