Φίλιππος ο Μακεδόνας - Guild, Nicolas, 1945- (Ιστορικό μυθιστόρημα / Λιβάνη, 1994)
Τόπος αυτού του γεμάτου φόνους, μίση, ίντριγκες, δολοφονίες, πάθος και έρωτα μυθιστορήματος είναι η Μακεδονία του 4ου π.Χ. αιώνα. Εκεί γεννήθηκε ο Φίλιππος, ο τελευταίος γιος του Αμύντα του Γ'. Η γέννησή του σημαδεύτηκε από ένα γεγονός που θεωρήθηκε ιερό: κρατούσε στο χέρι του τον κομμένο ομφάλιο λώρο του. Ένας νέος Ηρακλής γεννήθηκε στον οίκο των Αργεαδών. Ο Φίλιππος ευνοούμενος της Θεάς Αθηνάς, θα διανύσει το μακρύ δρόμο που θα τον οδηγήσει στην εξουσία, αφού παραμερίσει πέντε νόμιμους διαδόχους και καθυποτάξει όλους τους γύρω βαρβαρικούς λαούς, τελειοποιώντας την πολεμική τεχνική που διδάχτηκε από τον Επαμεινώνδα στη Θήβα. Όμορφες, περήφανες και φιλόδοξες γυναίκες τον συνοδεύουν στην άνοδό του. Θα ενώσει την Ελλάδα και θα παραδώσει μια ισχυρή δύναμη στο γιο του, τον Μ. Αλέξανδρο, που θα κατακτήσει όλη τη γη.