Λευκή γαρδένια - Alexandra, Belinda (Διόπτρα, 2016)
Στο είδωλο του καθρέφτη έβλεπα το μπουντουάρ με τις κούκλες ματριόσκα στημένες στη σειρά. Έκλεισα τα μάτια μου και φαντάστηκα μια χρυσή γραμμή να εκτείνεται από τη Σαγκάη ως τη Μόσχα. «Μαμά, μαμά», είπα από μέσα μου, «να προσέχεις. Κοίτα να επιζήσεις και θα επιζήσω κι εγώ, μέχρι να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε». Η Λευκή Γαρδένια, ξεκινώντας από μια περιοχή κοντά στα σινο-ρωσικά σύνορα κατά τις τελευταίες μέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αφηγείται την ιστορία μιας μητέρας και μιας κόρης που τις χωρίζει ο πόλεμος. Σε μια συνοικία της πόλης Χαρμπίν, καταφύγιο για τις ρωσικές οικογένειες από την εποχή της ρωσικής κομμουνιστικής επανάστασης, η Αλίνα Κόζλοβα πρέπει να πάρει μια οδυνηρή απόφαση αν επιθυμεί να ζήσει η μοναχοκόρη της, η Άνια. Η Λευκή Γαρδένια διατρέχει κουλτούρες και ηπείρους, από τα μαγευτικά νυχτερινά κέντρα της Σαγκάης ως τη σκληρή ψυχροπολεμική σοβιετική Ρωσία της δεκαετίας του 1960, από ένα ερημικό νησί στον Ειρηνικό σε μια νέα ζωή στη μεταπολεμική Αυστραλία. Και η μητέρα και η κόρη πρέπει να κάνουν θυσίες, αλλά μήπως το τίμημα της επιβίωσης είναι πολύ υψηλό; Και, το σημαντικότερο, θα ξαναβρούν η μία την άλλη; Ένα συναρπαστικό, καλογραμμένο αφήγημα για τη νοσταλγία και τη συγχώρεση, γεμάτο επεισοδιακά συμβάντα και ιστορικές λεπτομέρειες.