Αγώνας μου, η ιστορία : συνομιλίες με τον Ντομινίκ Μπουρέλ και την Ελέν Μονσακρέ - Vidal-Naquet, Pierre, 1930-2006 (Ολκός, 2007)
Ο Πιερ Βιντάλ - Νακέ, σύνθετη προσωπικότητα, καθώς ο ίδιος ορίζει τον εαυτό του ως «διττό», ιστορικός και φιλόσοφος, ιστορικός και φιλόλογος, ιστορικός και πολίτης, στο τελευταίο αυτό βιβλίο του, πιστή επιτομή του έργου του, μας μιλάει για το «επάγγελμα» του ιστορικού, αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τη ζωή του αφού όπως έλεγε: «έγινα ιστορικός γιατί ο αγώνας για την αλήθεια είναι αγώνας για την ιστορία». Τους δικούς του αγώνες (ενάντια στα βασανιστήρια, τον πόλεμο στην Αλγερία, τον αρνητισμό) πάντοτε θέλει να τους διεξάγει ως ιστορικός που αναζητά τα στοιχεία, αποκαθιστά τα γεγονότα, αποδομεί τους μύθους, αρχαίους ή σύγχρονους. Εξερευνώντας ακαταπόνητα το δρόμο και τις παρακαμπτήριές του, που οδηγούν από την αρχαία Ελλάδα στον κόσμο που ζούμε, ο Πιερ Βιντάλ - Νακέ, με το «Αγώνας μου, η Ιστορία», έχτισε ένα ιδιαίτερο, καλειδοσκοπικό έργο, οδηγώντας μας σε όλα τα γόνιμα μονοπάτια της σκέψης του.