Άπαντα - Μανέθων, 3ος αι. π.Χ. (Αρχαία ελληνική γραμματεία : Οι Έλληνες, 1999)
Η ιστορία της Αιγύπτου γραμμένη από έναν Αιγύπτιο ιερέα και προορισμένη για το ελληνόφωνο κοινό. Η πρώτη καθιέρωση της διάκρισης της αιγυπτιακής ιστορίας κατά δυναστείες, η οποία έκτοτε καθιερώθηκε. Επίσης όλα τα σωζόμενα αποσπάσματα από θεολογικά και ιστορικά έργα.