Ο γέροντας μου Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης, 1897-1959 - Εφραίμ Φιλοθεΐτης, Μοναχός (Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου, 2008)
Πλήθος από τις προφορικές και γραπτές διδαχές, συμβουλές, υποδείξεις και πατρικές νουθεσίες του πατρός Εφραίμ είχαν και έχουν ως αναφορά την υποδειγματική ασκητική ζωή του οσίου Γέροντός του. Και τούτο όχι μόνο προς τους μοναχούς και τις μοναχές, που συγκρότησαν τις υπ' αυτόν συνοδείες και Κοινοβιακές Μονές στο Άγιον Όρος, Ελλάδα, Αμερική και Καναδά, αλλά και προς τα χιλιάδες πνευματικά αυτού τέκνα απανταχού της γης, κάνοντας τους κοινωνούς των ασκητικών παλαισμάτων και της θείας ευφροσύνης εκ των καρπών της νοεράς προσευχής, που δίδαξε με πράξι και θεωρία.