Άπαντα : βίοι φιλοσόφων και σοφιστών, αποσπάσματα ιστορικά - Ευνάπιος, 346-414 (Αρχαία ελληνική γραμματεία : Οι Έλληνες, 2000)
Ο Ευνάπιος έζησε σε εποχή πολιτικών και θρησκευτικών ανακατατάξεων. Είδε την επίσημη κατάργηση του παγανισμού το 391 από τον Μέγα Θεοδόσιο και την εισβολή των Γότθων στην Ελλάδα το 395. Εζησε από κοντά τις συγκρούσεις των δύο θρησκειών και την απαρχή της διχοτόμησης της ρωμαικής αυτοκρατορίας. Το έργο του δίνει μία ενδιαφέρουσα εικόνα της πνευματικής ζωής του 3ου και του 4ου μ.χ. αιώνα. Ο παρών τόμος περιλαμβάνει: Βίοι φιλοσόφων και σοφιστών και Αποσπάσματα ιστορικά.