Αναδρομή στην ιστορία της Μακεδονίας. - Αγγελίδης, Αλέκος (Μάτι, 1992)
Εικοσιεφτά αιώνες ιστορίας και ζωής της Πύδνας και του Κίτρους προσπάθησε να περιλάβει μέσα στις σελίδες του το βιβλίο αυτό. Πολύ το χρονικό διάστημα και πλούσια και ποικίλη η Ιστορία της Πύδνας και του Κίτρους. Ελάχιστες συγκριτικά οι σελίδες του βιβλίου και όχι αρκετό το υλικό που περιέχουν, για να καλύψουν από κάθε πλευρά μια τόσο μακραίωνη και ιστορικά ταραχώδη και ενδιαφέρουσα περίοδο. Η Πύδνα, που υπήρξε μια απ' τις ονομαστότερες ελληνικές πόλεις στη Μακεδονία και μια απ' τις σπουδαιότερες του βασιλείου των Μακεδόνων και το δυναμικότερο και εμπορικότερο λιμάνι αυτού του χώρου εκείνων των εποχών, έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή της περιοχής και τότε και στις κατοπινές ακόμα περιόδους, με τη φονικότατη δε και από κάθε άποψη σπουδαία και παγκόσμια ονομαστή μάχη, που έλαβε χώρα στον τόπο της, σημάδεψε την τροχιά της ιστορίας της Μακεδονίας, της Ελλάδας και ολόκληρου του τότε γνωστού κόσμου. Η μάχη της Πύδνας, που με την ήττα του Περσέα κατέλυσε τη δυναστεία του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, διέλυσε το κράτος των Μακεδόνων και άνοιξε τις πύλες εξάπλωσης των Ρωμαίων στα Βαλκάνια και στην Ανατολή, χάραξε νέες κατευθύνσεις στις πορείες των Εθνών και μετέβαλε τις τύχες των λαών τους. Η Πύδνα και το Κίτρος συνεχίζουν να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο και στην περίοδο των Ρωμαίων και των Βυζαντινών. Το δε Κίτρος, παίρνοντας στα κατοπινά χρόνια μόνο του τη σκυτάλη, αγωνίζεται επίμονα και προσπαθεί ασταμάτητα να επιβιώσει, να περισώσει και να διαιωνίσει τη βαριά ιστορική κληρονομιά, που επωμίστηκε. [...] Συνέβησαν λοιπόν πολλά και μεγάλα στον ιστορικά παραμελημένο απ' τους νεότερους Έλληνες χώρο της Πύδνας και του Κίτρους, τα οποία είτε δεν συγκίνησαν καθόλου ή όσο έπρεπε όσους ασχολήθηκαν σε παλαιότερες εποχές με την ιστορική έρευνα ή παραμερίστηκαν και υποσκελίστηκαν από άλλους με συνέπεια να σκεπαστούν με το πέρασμα του χρόνου με περισσότερη λήθη και να γίνουν με τον καιρό πιο δυσδιάκριτα στο μάτι και πιο δευτερεύοντα στη σκέψη. Αλλά και ντόπιοι λόγιοι, που γεννήθηκαν και έζησαν σε παλαιότερες εποχές μέσα σ' αυτόν το χώρο, δεν ασχολήθηκαν όσο έπρεπε, ή δεν ασχολήθηκαν καθόλου εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις με την ιστορία της Πύδνας, γι' αυτό και δεν υπάρχουν σήμερα αρκετές γραπτές πληροφορίες, ιδίως για τις νεότερες ιστορικές περιόδους. Όλα αυτά καθιστούν το έργο του σημερινού ερευνητή δύσκολο και επίπονο και τον κάνουν να σκεφτεί και δεύτερη φορά, πριν αποδυθεί σε ένα τέτοιο αγώνα. Σήμερα, παραδίνοντας το βιβλίο αυτό στον αναγνώστη, δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι κάλυψα όλα τα επί μέρους σημεία της πλούσιας ιστορίας της Πύδνας και του Κίτρους. Έχω όμως την πεποίθηση πως έκαμα κάποια προσπάθεια η οποία στηρίζεται σε ευρύ φάσμα ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)