Η εισβολή των αμάχων - Λυγερός, Σταύρος, 1953- (Πολιτική oικονομία, 2016)
Η Εισβολή των αμάχων,με θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό και ειδικά τις επιπτώσεις του στην Ελλάδα,είναι το δεύτερο βιβλίο της "διλογίας"του Σταυρού Λυγερού.Έχει προηγηθεί η Ισλαμική τρομοκρατία.Λόγω της θρησκευτικής-πολιτισμικής ταυτότητάς τους,οι μουσουλμάνοι μετανάστες δύσκολα ενσωματώνονται.Έχουν περισσότερο την τάση να αναπαράγουν στο δυτικό περιβάλλον τον τρόπο που ζούσαν στις χώρες προέλευσής τους,γεγονός που τους ωθεί να δημιουργούν άτυπα γκέτο.Και στην Ελλάδα η ανθρώπινη "χωματερή"τροφοδότησε το διάσπαρτο έγκλημα και τη "μαύρη" κακοπληρωμένη εργασία. Ο συγγραφέας αναλύει τις νομικές και πολιτικές πτυχές της παροχής ασύλου και τον ρόλο των "επαγγελματιών αλληλέγγυων",αποδεικνύοντας ότι οι ανέξοδες αντιρατσιστικές κορόνες φουσκώνουν τα πανιά της Χρυσής Αυγής.Η άνοδος των δικαιωματιστών στην εξουσία και η πολιτική "ανοικτών συνόρων"-σε συνδυασμό με τη δήλωση-πρόσκληση της Μέρκελ- άνοιξαν το 2015 τον ασκό του Αιόλου.Το αποτέλεσμα ήταν η ΕΕ να διολισθήσει στην πολιτική Ορμπάν,με την Αυστρία να κάνει τη βρόμικη δουλειά για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τη μετατόπιση του ευρωπαϊκού συνόρου από το Αιγαίο στην Ειδομένη. Το βιβλίο φωτίζει τον ρόλο της FRONTEX,του ΝΑΤΟ και των ΜΚΟ,ανατέμνει την ευρωτουρκική συμφωνία και ανιχνεύει τις επιπτώσεις από τον εγκλωβισμό στην Ελλάδα δεκάδων χιλιάδων ταλαιπωρημένων.Το προσφυικό-μεταναστευτικό δεν είναι αποκλειστικά ανθρωπιστικό πρόβλημα.Έχει και μία δεύτερη δυσάρεστη όψη:προκαλεί κοινωνικές παρενέργειες και προβλήματα δημόσιας ασφάλειας.Είναι αυτή η δυσάρεστη όψη που με την πάροδο του χρόνου αναδύεται.