Κανείς στο πουθενά : η εκπληκτική αυτοβιογραφία ενός αυτιστικού κοριτσιού - Williams, Donna, 1963- (Αποσπερίτης, 1993)
Με την ταμπέλα της κουφής, ανώμαλης, τρελής, καθυστερημένης, σπαστικής, ηλίθιας, πνευματικά ανάπηρης, παράξενης, άγριας και παράλογης, η Ντόνα Ουίλιαμς έζησε σ' ένα δικό της κόσμο. Βρισκόταν σε μια κατάσταση μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, βλέποντας τα απρόσιτα πράγματα γύρω της, μέσα από την ασφάλεια που της παρείχε ένας «κόσμος κάτω από γυαλί». Μερικοί άνθρωποι την καταλάβαιναν, και πάνω απ' όλους η ίδια η Ντόνα, γι' αυτό και λαχταρούσε να γίνει «φυσιολογική». Στα είκοσι πέντε της χρόνια, η Ντόνα ανακάλυψε μια λέξη, μια καινούρια ετικέτα, η οποία της έδωσε πολλές απαντήσεις, μια ευκαιρία να συγχωρέσει και την ελπίδα ν' αποκτήσει επιτέλους την αίσθηση ότι ανήκει κάπου: αυτή η λέξη ήταν ο αυτισμός. Η πάλη της Ντόνα να συνυπάρξει κοντά με το πρόβλημά της μέσα από επιστημονικούς όρους και η προσπάθεια να επιβιώσει μέσα σ' έναν κόσμο γεμάτο άγνοια και κακία, είναι μοναδική για τις δυνατότητες που έχει ένας αυτιστικός νους. Θα μπορούσε να έχει αποτραβηχτεί στον κόσμο της: αντίθετα, πέρα από κάθε πρόβλεψη, η Ντόνα τελείωσε το πανεπιστήμιο, έζησε ανεξάρτητη και έχει γράψει αυτό το αυθεντικό έργο μέσα από τα βιώματα ενός αυτιστικού. Αυτό το βιβλίο είναι ένας σταθμός στη λογοτεχνία της πνευματικής υγείας, ένα έργο απίστευτης τόλμης και μια από τις πιο ασυνήθιστες ανθρώπινες ιστορίες που έχετε διαβάσει ποτέ.