Τα ψηλά βουνά - Παπαντωνίου, Ζαχαρίας Λ., 1877-1940 (Κορυφαίοι Έλληνες πεζογράφοι του 20ου αιώνα, 2012)
"Εις τα "Ψηλά Βουνά" έχομεν μίαν δημοκρατίαν χωρίς ελέω Θεού βασιλείς, χωρίς ελέω πουγγιού δυνάστας, τραπεζίτας, τοκογλύφους, χρηματιστάς. Το κοινό συμφέρον ο στυλοβάτης. [...] Τα "Ψηλά Βουνά" αποτελούν την μεγάλην εκπαιδευτικήν μας επανάστασιν. Δεν είναι μόνο παιδαγωγικόν βιβλίον αλλά και λογογραφικόν αριστούργημα". Β. Γαβριηλίδης "Με τα "Ψηλά Βουνά" εισέρχεται εις το δημοτικόν σχολείον η Ελλάς [...] με τον κόσμο των πλασμάτων της και με τον κόσμο των πνευμάτων της. Πόση ζωή, πόση ποίησις, πόση χάρη κατοικεί εκεί μέσα! Δεν ηξεύρω τι περισσότερον και τι ωραιοτερον θα ημπορούσε να επιθυμούσε κανείς ως αναγνωστικόν βιβλίον". Π. Νιρβάνας "Συγχαίρω το κράτος διότι μας έδωκεν έν μικρόν (μικρόν τάχα;) αριστούργημα". Κωστής Παλαμάς "Το Βήμα" "Τι διαβάζουν τα Ελληνόπουλα. Τα "Ψηλά Βουνά" του κ. Ζαχ. Παπαντωνΐου" Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 1929 [Άρθρο με αφορμή την "επιστροφή" του βιβλίου στα δημοτικά σχολεία εννέα χρόνια μετά την κατάργηση του ως αναγνωστικού, το οποίο παραθέτει αποσπάσματα από τις πρώτες κριτικές για το έργο.]