Πρακτικά Γ΄Διεθνούς Συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη : Αθήνα, 7-8 Οκτωβρίου 2011. (Δόμος, 2012)
Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από το 1991 που έγινε στη Σκιάθο, 20-24 Σεπτεμβρίου, το Α' Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, του οποίου Συνεδρίου τα Πρακτικά δημοσιεύθηκαν από τις Εκδόσεις Δόμος το 1996. θεωρώ εύνοια της τύχης το ότι διετέλεσα τότε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής [...] Για τρίτη φορά, ως πρόεδρος της Εταιρείας και της οργανωτικής επιτροπής προλογίζω τους δύο τόμους των Πρακτικών του Γ' Διεθνούς Συνεδρίου για τον Παπαδιαμάντη, που αυτή τη φορά έγινε στη Σκιάθο και εν συνεχεία στην Αθήνα. Η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε κατ' αρχήν να διεξαχθεί το Συνέδριο με θέμα: "Παπαδιαμάντης μεταφράζων και μεταφραζόμενος", αλλά να γίνουν δεκτές και λίγες ανακοινώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκτός της θεματικής. Ωστόσο, τα εγκύκλια γράμματα που στείλαμε μας έφεραν θετικές απαντήσεις και εντός αλλά και έκτος της ως άνω θεματικής. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί η οργανωτική επιτροπή να γίνει το Συνέδριο σε δύο κύκλους, ένα στη Σκιάθο με γενική θεματική και ένα στην Αθήνα με τη συγκεκριμένη. Η επιστημονική επιτροπή κρίσεως των ανακοινώσεων έκανε δεκτές περίπου ισόποσες, γύρω στις τριανταπέντε, ανακοινώσεις και στις δύο θεματικές, κάτι που βεβαίως δείχνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των μελετητών για το έργο του μεγάλου Σκιαθίτη. Πρέπει να τονίσουμε, δίπλα στη συμμετοχή των εγκρίτων παπαδιαμαντολόγων, την παρουσία με σημαντικές ανακοινώσεις πολλών νέων ερευνητών: παρά τα όσα λέγονται ότι το παπαδιαμαντικό κείμενο μας δυσκολεύει πλέον με τη γλώσσα του, λόγω βέβαια της ελλιπούς ελληνομάθειας, ο Παπαδιαμάντης παραμένει πάντοτε ανάμεσά μας.