Δημήτρης Λαμπράκης, τα χρόνια πριν από το Ελεύθερον Βήμα : βιογραφικά τεκμήρια : ο δημοσιογράφος στην εφημερίδα Πατρίς - Σαββίδη, Λένα (Ερμής, 2016)
Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος του βιβλίου αποτελούν τα κείμενα του Δ. Λαμπράκη από την εφημερίδα Πατρίς, απ' όπου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του ζωή, και δημοσιεύονται αυτούσια. Μόνο τα ενυπόγραφα κείμενα έχουν καταχωρηθεί και τα πλαισιώνει το χρονολόγιο. Το ιστορικό πλαίσιο βοηθά να φωτιστούν οι συνθήκες της συγγραφής των άρθρων - αλλά και των επιστολών που ο ίδιος θεωρούσε ότι είχαν πια χαθεί. Μέσα από τα κείμενα αυτά φανερώνεται η προσωπικότητα του Δημήτρη Λαμπράκη. Όλη του τη ζωή πάσχισε να ηρεμήσει τα πάθη, να συμφιλιώσει τους αντιπάλους και να βοηθήσει τον τόπο να ορθοποδήσει. Πίστευε στη συνεννόηση, στην αλληλεγγύη, στην ειρήνη, ποτέ δεν πήρε όπλο στα χέρια του.