Επίτομη φυσική στερεάς κατάστασης - Οικονόμου, Ελευθέριος Νικ., 1940- (Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη θετικών επιστημών : Φυσική, 2016)
Η Φυσική Στερεάς Κατάστασης (ΦΣΚ), με το τεράστιο εύρος θεωρητικών θεμάτων και πειραματικών τεχνικών που περιλαμβάνει, είναι ο μεγαλύτερος ερευνητικός κλάδος της Φυσικής και ο βασικός κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας. Επί πλέον η ΦΣΚ ανακαλύπτει αλλά και δημιουργεί αναπάντεχες μορφές της ύλης, όπως τα διδιάστατα υλικά, οι τοπολογικοί μονωτές, τα ημιμέταλλα Weyl και τα μεταϋλικά - για να αναφέρω μερικά πρόσφατα παραδείγματα. Το παρόν βιβλίο επιχειρεί να συνοψίσει σε 250 σελίδες τα βασικά φυσικά μεγέθη της ΦΣΚ και τις μεταξύ τους ποσοτικές σχέσεις. Η έμφαση είναι στο πώς αυτές οι σχέσεις πηγάζουν από λίγες θεμελιώδεις αρχές της Φυσικής, όπως είναι, π.χ., η ελαχιστοποίηση της ενέργειας (κινητικής και δυναμικής), σε συνδυασμό και με τη σχεδόν ''μαγική'' μέθοδο της διαστατικής ανάλυσης. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: Μετά από μια πρώτη γνωριμία με τη ΦΣΚ, ακολουθεί το δεύτερο μέρος που αφορά στο λεγόμενο μοντέλο Jellium και στη μέθοδο LCAO. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται πολύ συνοπτικά πιο προχωρημένα θέματα. Έτσι, το παρόν βιβλίο, όντας σύντομο, έχει σκοπό να εξυπηρετήσει αφενός μεν τις ανάγκες του ''μέσου'' φοιτητή, αφετέρου δε να διευκολύνει -δρώντας ως γέφυρα- την πρόσβαση όσων έχουν το ενδιαφέρον σε πιο αναλυτικά και εκτενή συγγράμματα (βλ. βιβλιογραφία).