Βία και ισλάμ : συζητήσεις με τη Χουρία Αμπντελουάχεντ - Adonis, 1930- (Πατάκη, 2016)
«Έχω διαπιστώσει ότι όλη η ιστορία μας έχει παραποιηθεί, ότι όλοι εκείνοι που δημιούργησαν τον αραβικό πολιτισμό και το μεγαλείο του ήταν άνθρωποι καταδιωγμένοι, αποσυνάγωγοι, εξοστρακισμένοι, φυλακισμένοι, ακόμα και εκτελεσμένοι για τις απόψεις τους. Είναι ανάγκη να ξαναδούμε αυτόν τον πολιτισμό με νέο βλέμμα και με μια άλλη ανθρωπιά». 'Αδωνις Είναι γνωστά τα παραδείγματα αυταρχικών καθεστώτων του αραβικού κόσμου που τα χαρακτηρίζει η απόλυτη περιφρόνηση προς τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, καθώς και η χωρίς ενδοιασμούς προσφυγή σε κατασταλτικές μεθόδους, συχνά ακραίες. Σήμερα το ISIS επιδίδεται σε θηριωδίες που συχνά ξεπερνούν ακόμα και την πιο νοσηρή φαντασία. Πού μπορεί να αποδοθεί αυτό το πρωτοφανές κύμα βίας και αγριότητας; Σε ποιον βαθμό οι ρίζες παρόμοιων φαινομένων και πρακτικών βρίσκονται στα ίδια τα θεμέλια του Ισλάμ, στο ιδρυτικό του κείμενο, το Κοράνιο; Είναι η μισαλλοδοξία και η μη ανοχή προς την ετερότητα εγγενείς στο Ισλάμ; Πώς συνδέονται όλα αυτά με τη μακραίωνη ιστορία αλλά και με τη λογοτεχνία -και ειδικότερα την ποίηση- του αραβικού κόσμου; Σε ποιον βαθμό ορισμένες ακραίες θέσεις του παραδοσιακού Ισλάμ απέναντι στην ετεροδοξία αλλά και απέναντι στις γυναίκες έχουν όχι μόνο θρησκευτικές, αλλά και ψυχαναλυτικές ρίζες; O κορυφαίος εκπρόσωπος της αραβικής ποίησης της εποχής μας επιχειρεί να προσεγγίσει αυτά τα ερωτήματα -και άλλα πολλά- σε μια εκτενή συνομιλία με τη μαροκινής καταγωγής ψυχαναλύτρια και μεταφράστριά του στα γαλλικά Χουρία Αμπντελουάχεντ. «Ο μεγαλύτερος εν ζωή 'Αραβας ποιητής αποκωδικοποιεί, αναλύει, ανατέμνει, με τεράστια εμβρίθεια, το Κοράνιο και τον αραβικό κόσμο σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό...» Trans Fuge