Προβλήματα στον παράδεισο : ο κομμουνισμός μετά το τέλος της ιστορίας - Zizek, Slavoj, 1949- (Μεταίχμιο, 2016)
Το τελευταίο διεισδυτικό δοκίμιο ενός από τους επιδραστικότερους σύγχρονους διανοητές, στο οποίο εξηγεί πώς βασιζόμενοι στα διδάγματα του κομμουνισμού μπορούμε να βρούμε τη λύση της κρίσης του καπιταλισμού. Το βιβλίο ξετυλίγεται σε πέντε κεφάλαια. Ο συγγραφέας, ξεκινώντας από τη "διάγνωση" των βασικών αξόνων της παγκόσμιας καπιταλιστικής μηχανής, περνά στην "καρδιά" του συστήματος, δηλαδή στην αποσαφήνιση της ιδεολογίας που το καθιστά αποδεκτό από μας. Ακολουθεί η άποψή του για τις μελλοντικές εξελίξεις, τα πιθανά ρήγματα και τις διεξόδους. Το βιβλίο κλείνει με μια σειρά οργανωτικών μοντέλων-όπλων στον αγώνα για τη χειραφέτηση από τα δεσμά της καπιταλιστικής κρίσης.