Κέρκυρα : μια ματιά μέσα στο χρόνο, 1204-1864 - Λάσκαρι, Νινέττα Χ. (Ποταμός, 2016)
Ίσως το μεγαλύτερο μάθημα αυτού του βιβλίου είναι η συνύπαρξη στο νησί δύο ξεχωριστών πολιτισμών: της πόλης και του χωριού, ο καθένας με τα ειδικά χαρακτηριστικά του, ο καθένας με την γλώσσα του. [...] Όλα τα στοιχεία που μας προσφέρει, περνούν απ το μυαλό το ακονισμένο από νομικές σπουδές της συγγραφέως, και το φίλτρο της κορφιάτικης ψυχής της και της αγάπης για τον τόπο της. Η Νινέττα, που γεννήθηκε Λάσκαρι, και παντρεύτηκε Λάσκαρι (παρακλάδι της βυζαντινής οικογένειας) και έζησε το μεγαλύτερο μέρος στης ζωής της στα οικογενειακά αρχοντικά της πόλης και του Άγιου Μάρκου με τις πανοραμικές θέες, άφησε στον γιο και τα εγγόνια της και κοντά τους και σε εμάς, διπλή κληρονομιά και παράδοση στις σελίδες του βιβλίου αυτού.