Λογοτεχνικές διαδρομές : ιστορία, θεωρία, κριτική : Μνήμη Βαγγέλη Αθανασόπουλου - Αγάθος, Θανάσης, 1967-; Ντουνιά, Χριστίνα, 1952-; Τζούμα, Άννα (Καστανιώτη, 2016)
Αυτός ο τόμος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Βαγγέλη Αθανασόπουλου (1946-2011), ο οποίος χάραξε νέους δρόμους έρευνας με τη συστηματική μελέτη της νεοελληνικής ποίησης και πεζογραφίας, ασχολήθηκε με τη μετάφραση και την κριτική της λογοτεχνίας, έδωσε ποιητικές συλλογές και πεζογραφήματα και υπήρξε εμπνευσμένος δάσκαλος για τους φοιτητές του, με συνεχή παρουσία στις αίθουσες της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε επί αρκετές δεκαετίες πεζογραφία, ποίηση και συγκριτική φιλολογία. Η έκδοση συγκεντρώνει εργασίες 52 μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, που συχνά προεκτείνουν τους προβληματισμούς του Αθανασόπουλου και ανοίγουν έναν γόνιμο διάλογο με το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα της νεοελληνικής φιλολογίας, συγκριτικής φιλολογίας, ιστορίας, θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας: μελέτες που αναφέρονται στην προσωπικότητα και στο έργο του, διακειμενικές προσεγγίσεις, άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα πρόσληψης, διερευνήσεις των σχέσεων της λογοτεχνίας με άλλες τέχνες, εργασίες που επικεντρώνονται σε θεωρητικά ζητήματα και ειδολογικούς προβληματισμούς.