Σύντομη ιστορία της δυτικής σκέψης - Trombley, Stephen (Κέδρος, 2016)
Στη Σύντομη ιστορία της δυτικής σκέψης παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ιδέες Δυτικών διανοητών, που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της εξέλιξης της ανθρωπότητας. Ο Stephen Trombley αναλύει τη ζωή και το έργο των σπουδαιότερων διανοητών. Η αφήγηση ξεκινάει από τους φιλοσόφους της Κλασικής Αρχαιότητας και καταλήγει στους σύγχρονους στοχαστές. Eξετάζονται: οι χριστιανοί σχολαστικοί θεολόγοι του Μεσαίωνα οι μεγάλοι φιλόσοφοι του Διαφωτισμού οι Γερμανοί ιδεαλιστές από τον Καντ στον Χέγκελ οι ωφελιμιστές Μπένθαμ και Μιλ ο Περς, ο Τζέιμς και οι Αμερικανοί πραγματιστές οι αναλυτικοί φιλόσοφοι Ράσελ, Μουρ και Βιτγκενστάιν ο Σοσίρ και οι στρουκτουραλιστές ο Μπαρτ, ο Φουκό και οι μεταστρουκτουραλιστές και, τέλος, οι τέσσερις στοχαστές που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο μας: ο φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος με τη θεωρία της εξέλιξης ο φιλόσοφος, ιστορικός και πολιτικός θεωρητικός Καρλ Μαρξ ο Ζίγκμουντ Φρόυντ, ο πατέρας της ψυχανάλυσης και ο 'Αλμπερτ Αϊνστάιν, ιδρυτής της μετανευτώνιας φυσικής. Ένα απόσταγμα της ιστορίας της διανόησης που καλύπτει δυόμισι χιλιετίες.