Ο μεσαίωνας και το χρήμα : δοκίμιο ιστορικής ανθρωπολογίας - Le Goff, Jacques, 1924-2014 (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2016)
Ένα βιβλίο για το χρήμα,τα δάνεια,τους τόκους,το πιστωτικό σύστημα αποκτά ιδιαίτερη αξία στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.Ένα βιβλίο γραμμένο,μάλιστα,από τον Jacques Le Goff,τον μάστορα,με την έννοια του μεσαιωνικού magister,της Ιστορίας αλλά και τον τεχνίτη του λόγου,είναι ένα μαστόρεμα πάνω σε σκληρά υλικά,στον άφθιτο σίδηρο,και ο Le Goff γίνεται αυτό που σημαίνει το επίθετό του,ο μάστορας σιδηρουργός. Ο Μεσαίωνας και το χρήμα δεν απευθύνεται μόνο σε εκείνους που ασχολούνται με τον Μεσαίωνα ή απλώς αγαπούν τον Μεσαίωνα ή θαυμάζουν τον Le Goff.Παρουσίαζει την εξέλιξη,το μέστωμα μιας εύρωστης σκέψης για τον Μεσαίωνα στην Ευρώπη,η οποία παρακολουθεί με εγρήγορση,με ετοιμότητα,με αγωνία τη σύγχρονη πορεία της ηπείρου μας.Ανάμεσα στις γραμμές του,ανάμεσα στα ερωτήματα για την τοκογλυφία,το είδος των νομισμάτων που κυκλοφορούσαν,τους αμαρτωλούς ή μη εμπόρους,τον προκαπιταλιστικό ή μη χαρακτήρα της μεσαιωνικής οικονομίας ή τις τόσο ενδιαφέρουσες εικόνες που ο συγγραφέας του σχεδίασε για τους ανθρώπους του Μεσαίωνα,υπάρχει αυτή η αγωνία της κοινωνίας των υποψιασμένων για το μέλλον της Ευρώπης.