Όταν σου έδειξα τον ήχο του κόσμου : μυθιστόρημα - Τορόση, Ελένη, 1947- (Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία : Πεζογραφία, 2016)
Η μητέρα μου ήταν αλλιώτικη από τις άλλες μητέρες: Μέσα στ' αυτιά της υπήρχαν άσπροι κόμποι. Ποιο είναι το συναίσθημα ενός παιδιού, όταν πρέπει να εξηγήσει στην κουφή μητέρα του τι ακριβώς συμβαίνει γύρω τους; Αυτό αφηγείται η Ελένη Τορόση στο μυθιστόρημά της και παράλληλα περιγράφει ένα ταξίδι στο «μακρινό άγνωστο», από την Αθήνα στο Μόναχο. Με ποιητική σοβαρότητα και λακωνικό χιούμορ η συγγραφέας μάς οδηγεί σε έναν κόσμο που τον χαρακτηρίζουν οικείες χειρονομίες και μια τρυφερή μυστική γλώσσα.