Το φάντασμα του μαυροπίνακα - Μαντουβάλου, Σοφία, 1949- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή Περιστέρια ;, 2016)
Για την τάξη στο τέρμα του διαδρόμου του δευτέρου ορόφου του 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΝΩ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑΣ, αυτή τη σχολική χρονιά τίποτα δε θα είναι όπως φαίνεται. Μαγικές εκπλήξεις και απίθανες καταστάσεις περιμένουν μαθητές και δασκάλους... Τι έγινε το βράδυ πριν ανοίξει το σχολείο; Γιατί εμφανίστηκε το ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ; Ποιο ρόλο έπαιξαν σε όλα αυτά ο επιστάτης, ο κύριος ΜΥΤΑΡΑΣ (ο τόνος στην παραλήγουσα) και ο έξυπνος ασπροπίνακας; Ποιες ξεκαρδιστικές ιστορίες έζησαν ο κύριος ΥΠΕΡΟΧΟΣ και οι μαθητές του όταν ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ μετακόμισε στην τάξη τους; Η μαθηματική αλλεργία, Το δικαστήριο της τάξης, Το παιχνίδι της σιωπής και Oι εφιάλτες φαντασμάτων είναι μόνο μερικές απ αυτές. Για παιδιά από 9 ετών... και για όσους πιστεύουν πως η εκπαίδευση πρέπει να πατάει με το ένα πόδι στην παράδοση και με το άλλο να τρέχει στο μέλλον, αλλά πάντα να είναι μια περιπέτεια με φαντασία και χιούμορ.