Οι επόπτες : μυθιστόρημα - Μιχαηλίδης, Μιχάλης, 1969- (Ελληνική πεζογραφία / Νεφέλη, 2016)
1995. Ένα φιλόδοξο έργο αρχίζει στον πλατύ πορθμό που χωρίζει τη Δανία από τη Σουηδία: ο σύνδεσμος Ερεσούντ. Για την υλοποίησή του πρέπει μέσα σε πέντε χρόνια να κατασκευαστούν μια υποθαλάσσια σήραγγα, ένα τεχνητό νησί και μια καλωδιωτή γέφυρα. Ο σύνδεσμος Ερεσούντ πρέπει να ενώσει οδικώς και σιδηροδρομικώς τη Δανία με τη Σουηδία, και ειδικότερα την ευρύτερη περιοχή της ακμάζουσας Κοπεγχάγης με την ευρύτερη περιοχή του παραμελημένου Μάλμε. Επιπλέον, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών, το κολοσσιαίο κατασκεύασμα πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για δύο αντικριστές περιφέρειες αλλά και ως πρότυπο αποτελεσματικότητας για ολόκληρη την Ευρώπη. Για τη δανέζικη κυβέρνηση το έργο εποπτεύεται από τον Νταν Κριστόφτε. Για τη σουηδική κυβέρνηση η ίδια δουλειά γίνεται από τον Σβεν Αλεξάντερσον. Μέχρι το 2000 ο καλοπροαίρετος Δανός και ο κυνικός Σουηδός βλέπουν λοιπόν τις εργασίες να προχωρούν, μπλέκονται σε αρκετές παράδοξες καταστάσεις και νιώθουν ότι πρωταγωνιστούν σε ένα πολιτικό, οικονομικό, τεχνολογικό, ερωτικό και κωμικό θρίλερ για το μεγαλείο της ανθρώπινης επινοητικότητας, την ομορφιά της υπευθυνότητας, τη χαρά της ανευθυνότητας, την τραγική αστειότητα της παγκοσμιοποίησης, το τίμημα των υπερκατασκευών, το νόημα της φιλίας και την παντοδυναμία της εντροπίας.