Οι αρχαίοι Έλληνες χώνουν τη μύτη τους παντού (ξανά) - Τριανταφύλλου, Σώτη, 1957- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Κολομπρί, 2016)
Σε αυτό το βιβλιαράκι, γίνεται χαμός! Μανιώδεις οδηγοί παίρνουν μέρος σε αγώνες ταχύτητας, ο Χριστόφορος Κολόμβος τα βρίσκει σκούρα στο Τρίγωνο του Διαβόλου (θεόρατα κύματα, θυελλώδεις άνεμοι) και ο Πυθέας, που δεν έχει ησυχία, εξερευνά τους παγωμένους βόρειους τόπους μακριά από τη μαμά του που μαγειρεύει πεντανόστιμα κουκιά με σκόρδο. Ανάμεσά τους κυκλοφορούν οι αρχαίοι σοφοί και εφευρέτες: ο Αρχύτας με το μπαλονούχο τροχοφόρο μάρκας Μεγαλοπερίστερο, ο Ερατοσθένης με τη μεζούρα του, ψηλοί και κατάξανθοι Βίκινγκς που αναζητούν το βορειοδυτικό πέρασμα. Επικίνδυνα ταξίδια, ακραία καιρικά φαινόμενα, περιπέτειες, γκάφες κι ανακαλύψεις: οι αρχαίοι σοφοί χώνουν τη μύτη τους παντού!