Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα : μαρτυρία μιας Ευρώπης που, καταστρέφοντας την Ελλάδα, αυτο-καταστρέφεται - Galbraith, James K. (Πολιτική οικονομία, 2016)
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι μια διεθνής καταστροφή και μια από τις πιο ιδιόμορφες νομισματικές και πολιτικές τραγωδίες της εποχής μας. Τα χρηματοπιστωτικά δεινά της χώρας απειλούν τη βιωσιμότητα του ευρώ και αποκαλύπτουν τα ασθενή σημεία του ιδεώδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λύσεις που προτάθηκαν από την ευρωπαϊκή ηγεσία προκάλεσαν έναν πόλεμο δηλώσεων και σχολίων και είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν, σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ, επειδή είναι σχεδιασμένες για να αποτύχουν. Αυτή ακριβώς η υποκρισία ώθησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όταν ο Γκάλμπρεϊθ έφτασε στην Αθήνα ως σύμβουλος, να τον υποδεχτεί με τη φράση «Welcome to the poisoned chalice», που είναι ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου αυτού. Αν οι δύο άνδρες είχαν μιλήσει ελληνικά, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα του είχε πει «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα». Σ αυτή τη συναρπαστική, διορατική και ενδιαφέρουσα συλλογή κειμένων -στα οποία περιλαμβάνονται επιστολές και εμπιστευτικά υπομνήματα σε Αμερικανούς και Έλληνες αξιωματούχους, καθώς και άλλο αδημοσίευτο υλικό- ο Γκάλμπρεϊθ εξετάζει την κρίση, τις αιτίες, την πορεία και τη σημασία της, καθώς και τη βιωσιμότητα που προγράμματος λιτότητας που επιβλήθηκε στους Έλληνες πολίτες. Πρόκειται για ένα διεισδυτικό σχόλιο για ό,τι ο συγγραφέας αποκαλεί «οικονομική πολιτική ως ηθικό βδέλυγμα» και μια αποκαλυπτική ανάλυση μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας, πολύ μεγαλύτερης από τη μικροσκοπική οικονομία της ίδιας της χώρας.