Η μπλε κιθάρα : μυθιστόρημα - Banville, John, 1945- (Συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο, 2016)
Ο βραβευμένος με Booker συγγραφέας Τζων Μπάνβιλ, ο Ιρλανδός γητευτής της αγγλικής γλώσσας, επιστρέφει με ένα συναρπαστικό βιβλίο, αστείο και μελαγχολικό. Ένα μυθιστόρημα για τις περιπλοκές της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την ευπάθεια της ανθρώπινης καρδιάς. Ο ήρωάς του είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να γλιτώσει από τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Όλιβερ Ότγουεϊ Ορμ υπήρξε στο παρελθόν καταξιωμένος ζωγράφος αλλά και κλέφτης· δεν έκλεβε όμως για το κέρδος, τον έσπρωχνε μια εσώτερη ανάγκη να αδράξει τον κόσμο γύρω του και να τον μετουσιώσει. Η σοβαρότερη λαθροχειρία του μέχρι σήμερα είναι η πληθωρική και πολύ νεότερή του Πόλυ, γυναίκα του φίλου του Μάρκους, με την οποία έχει συνάψει παράνομο ερωτικό δεσμό. Όταν η σχέση αυτή αποκαλύπτεται, ο μεσήλικας Όλιβερ το βάζει στα πόδια. Θέλοντας να ξεφύγει από τη σύζυγό του, την ερωμένη του, τα πινέλα και τους καμβάδες του, αλλά και από μια προσωπική τραγωδία που χρόνια τώρα τον κατατρύχει, βρίσκει καταφύγιο στον τόπο της παιδικής του ηλικίας· από κει, κλεισμένος στο έρημο πατρικό του σπίτι, αφηγείται την απίθανη ιστορία του τελευταίου χρόνου, από το ένα φθινόπωρο ως το επόμενο.