Η προσευχή : τα νεύρα της ψυχής - Ιωάννης ο Χρυσόστομος, π. 354-407 (Χρυσοστομικός άμβων, 1999)
«Αυτό κάνε και σύ· θυμήσου τις αμαρτίες σου, στρέψε το βλέμμα σου στον ουρανό, πες με το νου σου "Ελέησέ με, Θεέ μου" και ωλοκληρώθηκε η προσευχή σου. Διότι αυτός που είπε "ελέησέ με" έδειξε εξομολόγηση και μετάνοιωσε για τα αμαρτήματά του· διότι το να ζητούν έλεος ταιριάζει σε αυτούς που αμάρτησαν. Αυτός που είπε "ελέησέ με", κέρδισε την βασιλεία των ουρανών· διότι αυτόν που ελεεί ο Θεός, δεν απαλλάσσεται μόνον από την κόλασι, αλλά γίνεται άξιος και των μελλοντικών αγαθών.