Χειραγωγία στη μετάνοια : πρακτικός οδηγός για το ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως (Μονή Μεγάλου Μετεώρου, 1997)
«Κατὰ τὴν πολύχρονη διακονία μας στὸ Ἱερὸ Μυστήριο τῆς Ἐξομολογήσεως διαπιστώνουμε ὅτι πολλοί, ποὺ προσέρχονται νὰ ἐξομολογηθοῦν γιὰ πρώτη φορά, δοκιμάζουν ἀμηχανία ἢ δὲν ξέρουν τί νὰ ποῦν. Εἶναι ἐπίσης γεγονὸς ὅτι ἄλλοι, ἐνῶ ἔχουν καλὴ προαίρεση, ἀπέχουν τοῦ Μυστηρίου ἀπὸ ἄγνοια, φόβο ἢ ντροπή. Πιστεύουμε ὅτι ἡ παροῦσα ἔκδοση θὰ ἀποτελέση γιὰ ὅλους πολύτιμο βοήθημα καὶ πρόσκληση γιὰ μία καλὴ ἀρχή. • Τὸ βιβλίο αὐτὸ δὲν φιλοδοξεῖ νὰ ἐξαντλήση τὸ μέγιστο θέμα τῆς μετανοίας καὶ τῆς πνευματικῆς τελειώσεως. Ἡ πνευματικὴ καθοδήγηση τῆς κάθε ψυχῆς γιὰ τὴν θεραπεία τῶν παθῶν της εἶναι ἔργο τοῦ Πνευματικοῦ, ποὺ δὲν γίνεται μὲ γενικὲς ὁδηγίες καὶ «συνταγές», ἀλλὰ μὲ ἐξατομικευμένο τρόπο παιδαγωγίας, ἀνάλογα μὲ τὴν ψυχοσύνθεση, τὶς συνθῆκες ζωῆς, τὶς ἀνάγκες καὶ τὶς δυνάμεις τοῦ ἐξομολογουμένου. Ὁ Πνευματικός, μὲ τὴν ἐν Χριστῷ ἀγάπη ποὺ διαθέτει καὶ μὲ τὸν φωτισμὸ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, μπορεῖ νὰ διακρίνη πότε θὰ χρησιμοποιήση τὴν οἰκονομία, πότε θὰ ἐπιβάλη κάποιον κανόνα, πότε θὰ δείξη ἐπιείκεια καὶ πότε αὐστηρότητα. Ἔτσι, γιὰ τὸ ἴδιο ἁμάρτημα, μπορεῖ νὰ ἔχουμε πολλοὺς καὶ διαφορετικοὺς τρόπους ἀντιμετωπίσε-ως καὶ θεραπείας. • Τὸ παρὸν πόνημα εἶναι ἕνα ἁπλὸ βοήθημα, βασισμένο στὸν λόγο τοῦ Εὐαγγε-λίου καὶ στὴν ἁγιοπατερικὴ ἐμπειρία καὶ διδασκαλία, στὰ βιώματα τῶν νηφόντων καὶ πολιῶν συγχρόνων Γεροντάδων μας. Ἐπιθυμία καὶ εὐχή μας εἶναι νὰ βοηθήση, μαζὶ μὲ τόσα ἄλλα ἀξιόλογα σχετικὰ βιβλία, τοὺς πολυπληθεῖς προσκυνητές μας, τοὺς συγκλονισμένους ἀπὸ τὸ μετεωρίτικο μεγαλεῖο καὶ τὰ ἱερὰ Κάστρα μας, ἀλλὰ καὶ ὅλους τοὺς ἐν τῷ κόσμῳ ἀγωνιζομένους γιὰ τὴ σωτηρία τους προσφιλεῖς ἀδελφούς μας, σὲ μία πιὸ συνειδητὴ προσέγγιση τοῦ σωστικοῦ Μυστηρίου τῆς Ἐξομολογήσεως καὶ στὴ βίωση τῆς ἀληθινῆς μετανοίας». • (ἀπὸ τὸν Πρόλογο)