Πίσω από το μεγάλο ρωσικό τείχος - Sorokin, Vladimir, 1955- (Λογοτεχνία / Μεταίχμιο, 2012)
Μόσχα 2027: Μια κραυγή και ένα βογκητό ξυπνούν τον Αντρέι Ντανίλοβιτς Καμιάγκα από τον μεθυσμένο του λήθαργο. Κανένας λόγος ανησυχίας. Είναι απλώς το ρινγκ τόουν του. Έτσι ξεκινά άλλη μια μέρα στη ζωή ενός οπρίτσνικου, ενός αφοσιωμένου φρουρού του τσάρου. Σε αυτή τη νέα Ρωσία, όπου η μοναρχία έχει αποκατασταθεί και ένα απρόσιτο τείχος την προστατεύει από τη Δύση, ο Καμιάγκα, έχοντας στην υπηρεσία του τη φουτουριστική τεχνολογία, καλείται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κράτους. Το πρόγραμμα εργασίας του περιλαμβάνει: να κάψει το σπίτι ενός προδότη της πατρίδας, να λάβει μέρος στη βίαιη εκτέλεσή του, να δειπνήσει με την τσαρίνα και το βράδυ να κάνει σάουνα παρέα με συναδέλφους οπρίτσνικους, έχοντας καταναλώσει μια φαρμακαποθήκη ναρκωτικά. Όλα στο όνομα του τσάρου. Μια τρομακτική άποψη της σύγχρονης Ρωσίας η οποία προβάλλεται στο μέλλον, αλλά ίσως να μην αφορά καθόλου το μέλλον. Απολαυστικό ανάγνωσμα - ψυχαγωγικό, δυναμικό, καθηλωτικό και βαθιά χιουμοριστικό.