Το λουλούδι της Κριμαίας : μυθιστόρημα - Gregson, Julia (Διόπτρα, 2011)
Mε φόντο τη ρομαντική Ουαλία του 1840, η Κάθριν και ο Ντέιο ζουν τον έρωτά τους και μοιράζονται την αγάπη τους για τα άλογα. Η συντηρητική κοινωνία της εποχής δεν θα μπορούσε όμως ποτέ ν' αποδεχτεί την αγάπη της Κάθριν, γόνου αριστοκρατικής οικογένειας και του Ντέιο, που προέρχεται από κατώτερη κοινωνική τάξη. Η λαχτάρα για μια ζωή μακριά από την κοινωνία της Ουαλίας, ο ανέμελος τρόπος ζωής του Ντέιο και μια τραγωδία που θα πλήξει την οικογένειά της, θα είναι οι αφορμές για τη φυγή της, καθώς με τη βοήθεια του Ντέιο εγκαταλείπει το σπίτι της και ταξιδεύει στο Λονδίνο με σκοπό να γίνει η γυναίκα που πάντα επιθυμούσε. Μαζί με τον Ντέιο θα βρεθεί στο Λονδίνο και θα αναζητήσει την περιπέτεια της ζωής δίπλα στην ξακουστή Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, τη γυναίκα που έμεινε γνωστή στην ιστορία για την προσφορά της στον πόλεμο της Κριμαίας. Η Κάθριν μαζί με άλλες εθελόντριες νοσηλεύτριες θα ζήσει τον εφιάλτη και θα νοσταλγήσει την παλιά της ζωή, την αγάπη της οικογένειάς της, την αγάπη του Ντέιο... Πόσο δύσκολο είναι να κυνηγήσεις το όνειρό σου; Πόσο εύκολο είναι να ξαναδείς τους αγαπημένους σου ανθρώπους; Άραγε το λουλούδι της Κριμαίας θα ανθίσει ξανά; Το "Λουλούδι της Κριμαίας" είναι ένα δυνατό έπος που καθηλώνει και το οποίο η Julia Gregson ζωντανεύει με την αριστοτεχνική της γραφή, μέσα από τα μάτια μιας ευαίσθητης νεαρής κοπέλας που τόλμησε να εναντιωθεί στα πρέπει της εποχής.