Η έρευνα με ερωτηματολόγιο : το εγχειρίδιο του καλού ερευνητή - Javeau, Claude (Τυπωθήτω. Γιώργος Δαρδάνος, 1996)
Οι έρευνες ασφαλώς δεν μπορούν να συγκροτήσουν έναν ισχυρό σκελετό όπου πάνω του θα χτιστεί ολόκληρο το οικοδόμημα της κοινωνιολογίας -μπορούν όμως ν' αποτελέσουν έναν διακριτικό και συνάμα διεισδυτικό καθρέφτη της ανθρώπινης ετερογένειας, μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε κάτω (έστω και λίγο πιο κάτω, μόνο) από τον πολύχρωμο ιστό της κοινωνικής πανσπερμίας. Αρκεί απλώς οι ερευνητές να γνωρίζουν καλά τα ακριβή όρια και τους κανόνες της δουλειάς τους. Στο παρόν - εύκολο στην ανάγνωση και τη χρήση - βιβλίο αναλύονται τα προβλήματα και τα εμπόδια που θα συναντήσουν στο δρόμο τους οι υποψήφιοι (αλλά ακόμα και οι παλαιότεροι) ερευνητές, και παρέχονται όλες οι γνώσεις για τις βασικές τεχνικές που θα υποστηρίξουν ουσιαστικά την ορθή έρευνα με ερωτηματολόγιο -ώστε να πάψει, κάποια στιγμή, ο ερευνητής - κοινωνιολόγος να αποκαλείται «δεσμοφύλακας» της σύγχρονης κοινωνίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)