Ελευθέριος Βενιζέλος : ιστορικό λεύκωμα : ο άνθρωπος, ο επαναστάτης, ο πολιτικός, ο δημιουργός, ο μύθος - Παπαδάκης, Νικόλαος Εμμ., 1949- (Το Βήμα : Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", 2016)
Η εφημερίδα «Το Βήμα», με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 80 ετών από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου - του πολιτικού με τον οποίο συνδέθηκε από το πρώτο της κιόλας φύλλο (6/2/1922) στο οποίο δηλωνόταν ότι το πρόγραμμά της «είναι το πρόγραμμα του Κόμματος των Φιλελευθέρων» - και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» - που ως βασική του αποστολή έχει τον συντονισμό της έρευνας για το έργο και την εποχή του Κρητικού ηγέτη-, προχώρησαν στην έκδοση αυτού του ιστορικού λευκώματος με επιλογές από την πλούσια συλλογή φωτογραφιών, καρτ ποστάλ και έργων τέχνης του Ιδρύματος. Η έκδοση χρονολογικά καλύπτει περίπου έναν αιώνα, με τη φωτογραφική μεταφορά των γεγονότων μιας δραματικής και ταυτόχρονα συναρπαστικής εποχής και φωτίζει σημαντικές πτυχές της προσωπικότητας του Βενιζέλου, της διαδρομής του στην κρητική, την ελληνική και τη διεθνή σκηνή καθώς και του πολύπλευρου έργου του. Τα σύντομα συνοδευτικά κείμενα κάθε ενότητας εισάγουν τον αναγνώστη στο ιστορικό πλαίσιο κάθε εποχής και αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Βενιζέλου. Παράλληλα, γίνεται η απαραίτητη σύνδεση με τους τόπους όπου περπάτησε και τα πρόσωπα με τα οποία σχετίστηκε στην προσωπική του ζωή και την πολιτική του πορεία.