Το πέρασμα : μυθιστόρημα - Johnson, Charles Richard, 1948- (Αποσπερίτης, 1993)
Ένα σαπιοκάραβο που μεταφέρει σκλάβους από την Αφρική, ένας παρανοϊκός καπετάνιος, ένα πλήρωμα που το αποτελούν κάθε λογής αποβράσματα και μέσα σε όλα αυτά ο ήρωας του βιβλίου, ένας απελευθερωμένος σκλάβος -ψεύτης και κλέφτης, κατά πως λέει ο ίδιος- που φεύγει από τη Νέα Ορλεάνη για να γλιτώσει από τα χρέη του και από μια καταπιεστική γυναίκα. Το βιβλίο θα καθηλώσει και θα μαγνητίσει κάθε απαιτητικό αναγνώστη.