Τρεις κριτικοί του Διαφωτισμού : Vico, Hamman, Herder - Berlin, Isaiah, 1909-1997 (Γλώσσα, θεωρία, πράξη, 2002)
Σ' αυτό το βιβλίο συνδυάζονται για πρώτη φορά τρεις σημαντικές μελέτες που εκπόνησε ο Sir Isaiah Berlin, ακολουθώντας το επιστημονικό του σχέδιο - να εξηγήσει τον αντίλογο στον υπέρμετρα επιστημονικό γαλλικό διαφωτισμό, εξετάζοντας σε βάθος και με συμπάθεια τις απόψεις των επικριτών του. Το επίμαχο θέμα ανάμεσα στους υπέρμαχους του Διαφωτισμού και σ' αυτούς τους τρεις επικριτές του είναι σήμερα τόσο βασικό όσο ήταν και τότε. Ο Berlin, με τη γνωστή για την εντιμότητά της προσέγγισή του, αναλύει τις ιδέες των τριών σχολιαστών και αποδεικνύει πόσο άμεση σχέση έχει η σκέψη τους με τα βασικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Η πολύτιμη συμβολή του επιμελητή της σημαντικής αυτής έκδοσης έγκειται στο ότι βοηθά τον αναγνώστη να τοποθετήσει τους τρεις στοχαστές στο σωστό πλαίσιο των διανοητικών κινημάτων της εποχής τους. Τα βιογραφικά δοκίμια, όπως εμφανίζονται σ' αυτό τον τόμο, συνθέτουν μια συναρπαστική παρουσίαση των προδρόμων του Ρομαντισμού.