Συ τι κρίνεις τον αδελφόν σου : διδάγματα από το λόγο και την πράξη των γερόντων της ερήμου για την καταλαλιά και την κατάκριση - Βουλγαράκης, Ηλίας Αντ., 1927-1999 (Εκδόσεις Παπαδημητρίου, 1997)
Ένα βιβλίο που πηγάζει από τη μακροχρόνια σπουδή του καθηγητή Ηλία Βουλγαράκη στα πατερικά και ασκητικά κείμενα και φιλοδοξεί να οικειώσει το κοινό με την ελευθερωτική και αγαπητική ηθική των αγίων. Σαν μικρό δείγμα των δώρων της ερήμου παρουσιάζονται σκέψεις και λόγια των παλιών δασκάλων για δυο τόσο συνηθισμένα και συγγενή πάθη, την καταλαλιά και την κατάκριση. (. . .) Εδώ, χωρίς να βγαίνουμε από το ρυθμό της σύγχρονης ζωής, αφουγκραζόμαστε διδαχές που μας ανοίγουν ορίζοντες αληθινής ηθικής ελευθερίας και μας εισάγουν σε μιαν άλλου είδους πνευματικότητα. (. . .) Ο αναγνώστης διαβάζοντάς το νιώθει να ακουμπά στην πατερική εμπειρία τον κάματο και τις έγνοιες της καθημερινότητάς του. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)