Η Πόλις εάλω : το χρονικό της πολιορκίας και της άλωσης της Κωνσταντινούπολης - Φραντζής, Γεώργιος, 1401-1477 ή 8 (Ιστορία / Νέα Σύνορα, 1993)
Ο Πρωτοβεστιάριος και Μέγας Λογοθέτης Γεώργιος Φραντζής και ο Ενετός γιατρός Νικολό Μπάρμπαρο ήταν αυτόπτες μάρτυρες των πολεμικών προπαρασκευών, της πολιορκίας, των επιθέσεων, της άμυνας και της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους. Τα κείμενά τους είναι ζωντανές αφηγήσεις της πιο δραματικής στιγμής της ελληνικής Ιστορίας, που επηρέασε τις τύχες του έθνους μας και σήμαινε την αρχή του νεότερου Ελληνισμού.