Στην ακροθαλασσιά : η μεταμόρφωση του ταξιδιώτη σε παραθεριστή - Urbain, Jean-Didier (Ποταμός, 2000)
Πως φθάσαμε από την νοοτροπία του Φίλες Φογκ στο γυαλιστερό τελετουργικό των παραθαλασσίων διακοπών; η θάλασσα από το στοιχεί άγριο και ερεβώδες πως κατέληξε να μυρίζει ινδική καρύδα; ο Ζαν Ντιντιε Ουρμπαιν μας ταξιδεύει με χιούμορ στις αλλαγές της νοοτροπίας γύρω από τα ταξίδια και τις διακοπές. Καταγράφει όλες τις ανατροπές που μας οδήγησαν από τις απαγορεύσεις στα ριγέ μαγιό κι από εκεί στον γυμνισμό, από τις ιατρικές συνταγές των τρίλεπτων εμβαπτισεων στην κοσμετολογια της θάλασσας, από τα ψαροχωρια στα χωριά-ξενοδοχεία κι από τις άγριες ακτές στην κουλτούρα των παραθαλασσίων διακοπών.