Ιστορία του ελληνιστικού κόσμου - Gehrke, Hans-Joachim (Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2000)
Η ιστορία του ελληνιστικού κόσμου καλύπτει την περίοδο από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως την υποταγή του κράτους των Πτολεμαίων στους Ρωμαίους. Στο πρώτο, μέρος καταγράφεται περιεκτικά η εικόνα της περιόδου βάσει των αρχαίων πηγών και των κοινών συμπερασμάτων της νεότερης ιστορικής έρευνας. Στο δεύτερο μέρος παρέχεται μια εξίσου σημαντική ιστοριογραφική ανάλυση, μια "γενετική εικόνα" ακριβώς αυτών των ερευνών και του αντίστοιχου συνεχιζόμενου επιστημονικού διαλόγου με τις επιμέρους θέσεις και αντιθέσεις του. Τέλος, το τρίτο μέρος αποτελεί συστηματικό κατάλογο της σημαντικότερης διεθνούς βιβλιογραφίας για τα ίδια θέματα