Η βυζαντινή παράδοση μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης - Yiannias, John J. (Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1994)
(. . .) Κύριο μέλημά μας σ' αυτό το βιβλίο δεν είναι το όνομα που αποδίδεται στην περίοδο που ασχολούμαστε αλλά η ίδια η περίοδος, οι ιδέες και οι πράξεις που κληρονομήθηκαν από την εποχή της βυζαντινής εποχής και κληροδοτήθηκαν στον ορθόδοξο κόσμο έπειτα από την επιβολή της οθωμανικής κυριαρχίας. (. . .)