Η γέννηση της αρχαίας ελληνικής πόλης : λατρείες, χώρος και κοινωνία, 8ος-7ος αιώνας - Polignac, Francois de (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2000)
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου του Φρανσουά ντε Πολινιάκ, το 1984, αποτέλεσε σταθμό στην ανάλυση των καταβολών αυτής της ιδιαίτερης μορφής κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης που υπήρξε η αρχαία ελληνική πόλις. Μέχρι τότε, η γένεσή της συνδεόταν, ιδίως στην γαλλική ιστοριογραφία, με την ανάπτυξη πολιτικών θεσμών οι οποίοι αντικαθιστούσαν άλλες δομές, βασισμένες στην καταγωγή και την συγγένεια. Ο Πολινιάκ δεν προσυπογράφει αυτή την άποψη και προσφεύγει στην αρχαιολογία για να χειραφετηθεί από τις πολλαπλές αναγνώσεις των πηγών. Έτσι καταδεικνύει πόση σημασία έχουν για τον ορισμό του χώρου της πόλεως τα ιερά των τοπικών θεοτήτων και οι λατρείες των ηρώων, των πραγματικών ή μυθικών ιδρυτών της. Και ταυτίζει τη γένεση της πόλεως με την δημιουργία μιας λατρευτικής ταυτότητας που βασίζεται στις κοινές λατρείες και την ρύθμιση των διαφόρων τρόπων συμμετοχής στις τελετουργίες. Στην αναθεωρημένη αυτή έκδοση, ο συγγραφέας εισάγει νέους τρόπους ανάπτυξης του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες ανακαλύψεις της αρχαιολογίας. Στο ερώτημα αν είναι σωστό να μιλούμε για γένεση της πόλεως τον 8ο αιώνα π.χ. η απάντηση του δεν είναι μια μανιχαϊστική επιλογή μεταξύ ρήξης ή συνέχειας, αλλά μια πρωτότυπη συλλογιστική ακόμη και γύρω από το τι εννοούμε με τον όρο «πόλις» στις αρχές της αρχαϊκής περιόδου. Η ανθρωπολογική διάσταση της αναλύσής του ανοίγει νέες προοπτικές για την ακριβέστερη εκτίμηση των απαρχών της αρχαίας ελληνικής πόλης. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)