Προς το παρόν : κείμενα για τα σύγχρονα ήθη - Καραποστόλης, Βασίλης, 1951- (Επικοινωνία / Πλέθρον, 1990)
Η εποχή μας κληρονόμησε τη βαριά παράδοση της άρνησης: του Θεού, της Φύσης, της Ανισότητας. Μπορούσε κάποτε κανείς να αρνείται τον Θεό στο όνομα των ανθρώπων, τη Φύση στο όνομα του πνεύματος, την ταξική κοινωνία στο όνομα της ισότητας. Μπορούσε να τα αρνείται όλα, κάθε μόριο του υπάρχοντος, πασχίζοντας να συντομεύσει τον ερχομό εκείνου που δεν είχε έλθει ακόμη. Κι αυτό το ακόμη... ενέπνεε τη θυσία και δικαιολογούσε τον φόνο. Αν όμως οι προσδοκίες λείψουν, τι μένει; Αφού η ιστορία δεν προστατεύει, ας βρεθεί ένα μονοπάτι μέσα στο τυχαίο.