Βυζάντιο : η αυτοκρατορία της νέας Ρώμης - Mango, Cyril A., 1928- (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1990)
Μολονότι είναι ουσιαστικά αδύνατο να δώσει κανείς μέσα σε τριακόσιες σελίδες τον απολογισμό ενός πολιτισμού που καταύγασε την οικουμένη πάνω από χίλια χρόνια, ο συγγραφέας πετυχαίνει το σκοπό του με μια πρωτότυπη μέθοδο: αδέσμευτος ιδεολογικά από οποιαδήποτε συγκεκριμένη φιλοσοφία της Ιστορίας, χωρίς να υπερτονίζει ορισμένους παράγοντες εις βάρος άλλων, εξετάζει τις βασικές πλευρές της βυζαντινής "πραγματικότητας" υπό το πρίσμα ενός μέσου Βυζαντινού.