Ελληνική γλώσσα και προφορική επικοινωνία - Παυλίδου, Θεοδοσία Σούλα (Μελέτες για τον προφορικό λόγο, 2015)
Ο παρών τόμος είναι ο πρώτος εκδοτικός καρπός μιας δεκαετούς πορείας εστιασμένης στη μελέτη του προφορικού λόγου που συντελείται στο πλαίσιο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών.Περιλαμβάνει 18 εργασίες πάνω στη χρήση της ελληνικής στην προφορική επικοινωνία και καλύπτει μια ευρεία γκάμα γλωσσικών φαινομένων που -πέρα από τα συγκεκριμένα γλωσσικά στοιχεία με τα οποία πραγματώνονται- μπορούν να υπαχθούν στις εξής γενικότερες κατηγορίες: δομή και οργάνωση της συνομιλίας,διαπραγμάτευση και διαφωνία,επανάληψη-αναδιατύπωση,συγκρότηση ταυτοτήτων/συλλογικοτήτων.