Θεωρίες προσωπικότητας και κλινική πρακτική - Ποταμιάνος, Γρηγόρης Α. (Ελληνικά Γράμματα, 1999)
Είναι γνωστό ότι η συστηματική μελέτη της προσωπικότητας έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια, που σηματοδοτούν τη θεμελίωση της ψυχολογίας ως ανεξάρτητου επιστημονικού αντικειμένου, οι επιστήμες του ανθρώπου έχουν συνεισφέρει με συνέπεια και αξιοπιστία στην κατανόηση της προσωπικότητας. Η διαφορά των θεωρητικών απόψεων δεν είναι μόνο αυτονόητη, αλλά συγχρόνως και επιθυμητή προκειμένου να μελετηθεί μια τόσο σύνθετη έννοια όπως αυτή της προσωπικότητας. [...] Προθάλαμος της κλινικής πρακτικής τόσο στην ψυχιατρική όσο και στην κλινική ψυχολογία, η μελέτη της προσωπικότητας συμβάλλει τα μέγιστα όχι μόνο στην κατανόηση των ατομικών διαφορών και των κοινών παραμέτρων που οριοθετούν την ανθρώπινη ύπαρξη και τη δυναμική των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά βέβαια και στην κατά περίπτωση επιθυμητή αλλαγή της συμπεριφοράς. Το παρόν πόνημα είναι μια προσπάθεια να προσθέσουμε στην ελληνική βιβλιογραφία ένα βασικό εγχειρίδιο για τις θεωρίες προσωπικότητας. Πρόθεσή μας είναι να καλύψουμε τις, κατά την άποψή μας, βασικές θεωρίες προσωπικότητας για τις ανάγκες των προπτυχιακών προγραμμάτων στην ψυχολογία.