Το βαμμένο πουλί - Kosinski, Jerry N., 1933-1991 (Αριστουργήματα του 20ού Αιώνα, 2007)
Μια συγκλονιστική αφήγηση με θέμα την οδύσσεια ενός 6χρονου αγοριού στην Ανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου πολέμου. Ένα κλασικό πλέον βιβλίο το οποίο όταν πρωτοεκδόθηκε, το 1965, δίχασε την κριτική.